Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri çok sık görülmekte birlikte genellikle, fonksiyonel ve anormal olarak değerlendirilen iki çeşittir. Fonksiyonel kistler, yumurtalığın normal fonksiyonu icabı gelişirler. Genelde anormal kistlerden daha ufak olup tedaviye gerek kalmaksızın kendiliğinden yok olan, anormal kistler ise takibi ve tedavisi gereken kistlerdir.

Dermoid Kist

Dermoid kistler; yumurtalıklarda bulunan üreme hücrelerinden gelişmekte olan kistlerdir. Cerrahi yöntemle çıkarılması ile tedavisi sağlanır. Kist, kanser olarak değerlendirilirse kanserin evresine göre sadece yumurtalığın alınması, rahim ve yumurtalıkların karın zarı lenf bezleri ve appendiksin alınması tercih edilmektedir.

Çikolata Kisti (Endometriosis)

Rahmin iç duvarının, yumurtalıklarda yerleşmesi ve görüntüsünün erimiş çikolataya benzemesinden dolayı çikolata kisti olarak adlandırılan “çikolata kisti” nin temel bulgusu ağrı olmakla birlikte kısırlık nedenlerden birisidir. Kronik bir hastalıktır ve tekrarlayabilmektedir. Bu kistler cerrahi girişimle çıkarılmakta ve yeni odakları baskılayıcı tedavi uygulanmaktadır.

Polistik Over

Yumurtalıkların civarında sıralanmış küçük kistlerdir. Adet gecikmelerine yol açmaktadır. Bunun yanı sıra Tip2 diyabet, kalp damar hastalığı, obezite, kısırlık, gebelikte düşük risklerini tetikleyebilir. Tedavi, hastanın durumuna göre uygulanmaktadır.

Yumurtalık İltihabı

Karında ağrı, ateş ve kokulu akıntı genel bulgulardır. Muayene ve akıntının mikrobiyolojik olarak incelenmesiyle tanı konulmaktadır. Tedavi edilmediği durumlarda yumurtalıktaki iltihap kronik hale gelmekte ve apse oluşturup, tüplerde tıkanıklığa ve kısırlığa yol açmaktadır. Bu durumda yumurtalığın ve tüplerin ameliyatla alınması gerekebilmektedir.

Yumurtalık Kanseri

Genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Yumurtalık kanseri; erken menopoza giren ve ailesinde yumurtalık kanseri olan kadınlarda daha sık görülmektedir.. Kanser, yumurtalıklardan başlayarak vücudun çeşitli yerlerine örneğin, meme, rahim veya bağırsaklara yayılabilir. Erken tanı ve doğru tedavi çok önemlidir. Çok belirgin bulgu vermeyen yumurtalık kanserini erken evrelerde teşhis etmek genellikle mümkün olamamakta ve kanserin ileri evresinde tanı konulmaktadır. Bu nedenle özellikle 40 yaş üstü kadınların düzenli muayene olmaları önemlidir.




Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram